Recepty 

Bábovka z majolky 

Suroviny

  • 2 ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • 200 ml majonézy
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa na mramor

Postup

Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta, nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Trochu těsta si necháme, přidáme do něj kakao, promícháme, nalijeme na světlou část. Dáme péct na 180 stupňů, přiblížně 40-50 minut. Upečené pocukrujeme.

Hovězí maso na zelenině s hořčicí Dijon

Suroviny

500 g hovězího krku

3 ks mrkve

2 ks menší kořenové petržele

1 ks menšího celeru

2 ks cibule

200 ml vody

3 lžičky hořčice Dijon

sůl, pepř

Postup

Zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Hovězí krk omyjeme a nakrájíme na větší kousky, promícháme společně s nakrájenou zeleninou. Vložíme do pekáčku přidáme dijonskou hořčici, sůl a pepř. Podlijeme vodou a přikryjeme pokličkou. Dusíme v troubě na 150 °C přibližně 3 hodiny. Po upečení maso vyjmeme z kořenové zeleniny, kterou tyčovým mixérem rozmixujeme. Takto upečené maso se zeleninou nejlépe podáváme s bramborem, nebo bramborovým knedlíkem.


Vdolky z majolky

Suroviny

1/2 kg polohrubé mouky

2 žloutky

100 g cukru

citrónová kůra

125 g Majolky

150 ml mléka

25 g droždí

špetka soli

olej na smažení

Postup

Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme žloutky, citrónovou kůru, majolku, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme a necháme ještě asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Necháme prochladnout, potřeme marmeládou posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme šlehačkou.


Buchty z majolky

Suroviny

400 g hladké mouky

3 žloutky

50 g cukru

100 g Majolky

200 ml mléka

40 g droždí

50 g rozpuštěného másla

špetka soli

Postup

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Když kvásek vzejde přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta oddělíme jednotlivé kousky, které naplníme povidly ( tvarohem, mákem). Hotové buchty skládáme do vymazaného pekáčku a přitiskneme je těsně k sobě. Plný pekáč dáme do předehřáté trouby, povrch buchet polijeme rozpuštěným máslem a pečeme do zlatova .

Koblihy z majolky

Suroviny

500 g polohrubé mouky

300 ml mléka

20 g droždí

100 g Majolky

3 žloutky

2 lžíce cukru

50 ml rumu špetka soli

borůvková marmeláda na naplnění

olej na smažení

Postup

Z mléka, cukru s droždí uděláme kvásek. Když vzejde, přidáme žloutky, rum, mouku, majolku a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme a vykrájíme koblíhy, které plníme borůvkovou marmeládou. Smažíme do zlatova v horkém oleji. Hotové koblížky pocukrujeme.


Kuřecí paličky s pomerančovou hořčicí

Suroviny

  • PREMIUM Hořčice s pomerančem
  • 8 ks kuřecích paliček
  • 1 pomeranč
  • 300 ml vody
  • rozmarýn
  • sůl

Postup

Pomeranč nakrájíme na kolečka a vložíme na dno pekáčku. Kuřecí paličky osolíme a potřeme pomerančovou hořčicí. Potřené paličky vložíme do pekáčku. Výbornou chuť dodá i rozmarýn, který můžete přidat k paličkám. Podlijeme 300 ml vody .

Pečeme přibližně 60 minut na 180 °C.

Cuketová směs

Suroviny

  • 3 lžíce hořčice s křenem
  • 200 g kuřecího masa (prso)
  • 1 menší cuketu
  • 1 lžíci oleje
  • 100 g smetany
  • sůl podle chuti



Postup

Kuřecí maso a cuketu nakrájíme na menší kostičky a osmažíme.

Přidáme hořčici s křenem a smetanu, necháme provařit.Dochutíme solí.Směs se hodí na křupavé topinky, které můžete ozdobit čerstvě nasekanou pažitkou.