RECEPTY
Velikonoční beránek
Suroviny
1 vejce
100 g Majolky
1 vanilkový cukr
200 g cukru
300 g polohrubé mouky
200 ml mléka
1 lžička nastouhané citrónové kůry
1 kypřící prášek
máslo na vymazání formy
Postup
Vejce, majolku a cukr společně vyšleháme. Poté přidáme ostatní suroviny a opět šleháme, jako poslední přidáme kypřící prášek. Hladké těsto nalijeme do máslem vymazané formy na beránka. Dáme péct při cca 170 °C na přibližně 60 minut. Kontrolujeme.
Ořechový závin
Suroviny
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
60 g cukru
200 ml mléka
100 g majolky
1 lžíce oleje
1 vejce
Náplň:
250 g mletých ořechů
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukr
1 dl mléka
Postup
Všechny suroviny smícháme a necháme hodinu v teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku asi 1 cm a naplníme připravenou ořechovou náplní. Srolujeme jako závin, přeneseme na plech. Závin ještě potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 170 stupňů cca 45 min.
Ořechová náplň: Mleté ořechy, vanilkový cukr, cukr a mléko krátce povaříme a pečlivě promícháme.
Jablečný koláč
Suroviny
Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupice, 1 balíček sušeného droždí, 0,5 hrnku mléka, 1 celé vejce, 2 PL Majolky
Na náplň: 2-3 jablka, hrst vlašských ořechů,1 lžička medu, 1 polotučný tvaroh, 2 PL vanilkového pudinku, 50 g moučkového cukru
Postup
Všechny suroviny na těsto smícháme a důkladně propracujeme. Připravené těsto necháme 30 minut v teple kynout. Jablka nakrájíme na tenké plátky a společně s ořechy a medem zahřejeme krátce na pánvi. Tvaroh, pudink a moučkový cukr smícháme. Vykynuté těsto vložíme do formy, poté na něj dáme připravenou tvarohovou náplň a naskládáme prohřátá jablíčka s ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.
Párky v těstíčku
Dresink ze steakové hořčice
Suroviny
100 ml vody
2 lžíce steakové hořčice
1 lžička medu
Postup
Vodu, hořčici a med dáme společně do menšího hrnce a zahřejeme, aby se všechny suroviny důkladně promíchaly. Připravený dresink necháme vychladnout a poté ho můžeme použít na jakýkoliv zeleninový salát. My dresink použili na čerstvou zeleninu s grilovanou mozzarellou.
Bramborový salát s medvědím česnekem
Suroviny
2 ks vařených vajec
100 g ředkviček
150 g Majolky
čestvá pažitka a medvědí česnek
sůl , pepř
Postup
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vejce a ředkvičky nakrájíme na menší kousky. Přidáme čerstvě nasekaný medvědí česnek a pažitku. Všechny suroviny spojíme majolkou a promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Majolkové koláče
Suroviny
500 g polohrubé mouky
200 g Majolky
2 žloutky
200 ml mléka
80 g cukru krupice
40 g droždí
Drobenka
50g změklého másla
20 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
80 g hrubé mouky
Postup
Droždí promícháme s cukrem, přidáme vlažné mléko a necháme na teple vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme majolku, žloutky a kvásek. Těsto pečlivě propracujeme a necháme ještě 1 hodinu kynout. Na vál podsypaný polohrubou moukou vyklepneme těsto a tvarujeme bochánky. Do kterých dnem skleničky vytlačíme důlky. Poté plníme tvarohovou nádivkou ( povidly, makovou nádivkou ) a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.
Slaný koláč s lososem
Suroviny
500 g hladké mouky
100 g majolky
150 ml mléka
40 g droždí
1 vejce
1 lžička cukru
1 lžička soli
špenát
2 stroužky česneku
200 g lososa
3 ks žampiónu
provensálské bylinky
Postup
Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Spojíme s moukou, majolkou, vejcem a solí. Těsto důkladně promícháme a necháme v teple 30 minut kynout. Špenát ochutíme solí a jemně nastrouhaným česnekem. Lososa a žampióny nakrájíme na kousky a přidáme provensálské bylinky. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme na pekáč s pečícím papírem. Okraje těsta pečlivě vymačkáme do zvedlých okrajů. Na připravené těsto rozetřeme špenát. a přídáme kousky lososa a žampiónů. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
Tvarohové šátečky
Suroviny
250 g hladké mouky
250 g poluhrubé mouky
250 ml mléka
50 ml oleje
100 g Majolky
1 vejce
40 g droždí
1 lžíce cukru
Tvarohová náplň : 1 tvaroh, 1 vejce, 100 g moučkového cukru
Postup
Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Spojíme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple 30 minut vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dílky, vyválíme a plníme tvarohovou náplní. Hotové šátečky dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 - 25 minut. Upečené šátečky pocukrujeme.
Krusta z hořčice Dijon
Suroviny
1 ks vepřové panenky
1 ks vejce
2 lžičky hořčice Dijon
2 lžičky sojové omáčky
3 lžíce solamylu
pepř a sůl
olej na smažení
Popis
Vepřovou panenku očistíme, omyjeme. Suroviny na krustu vejce, hořčici, sojovou omáčku, solamyl, sůl a pepř pořádně promícháme. Do připravené krusty vložíme maso a necháme 60 minut uležet. Do pánve s rozehřátým olejem vložíme panenku a osmažíme ze všech stran. Na plech s pečícím papírem dáme osmažené maso a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut.
Opečené brambory
Suroviny
500 g brambor
2 lžíce tatarské omáčky
2 lžičky sladké papriky
1 lžíce oleje
sůl podle chuti
Postup
Brambory i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Brambory osušíme a smícháme s tatarskou omáčkou, sladkou paprikou a olejem. Na plech s pečícím papírem vložíme připravené bramobory a dáme do předehřáté trouby na 180 °C . Pečeme přibližně 30 minut ( do zlaté barvy ) . Podle potřeby otáčíme. Opečené brambory podle chuti osolíme.
Odpalované těsto na slano
Suroviny
- 260 ml mléka
- 100 g másla
- 160 g hladké mouky
- 2 ks vajíčka
- 100 g sýru eidam
- 50 g anglické slaniny
- 1 menší cibulka
- 1 lžička hořčice Dijon
- 1 lžička kypřícího prášku
Postup
Z másla, mléka a mouky uvaříme hmotu, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme vajíčka. Poté přidáme na jemno nakrájenou cibulku, anglickou slaninu, nastrouhaný sýr, hořčici a kypřící prášek. Vše pečlivě promícháme. Na pečící papír pytlíkem tvoříme tvary dle libosti ( pusinky, věnečky, tyčky).
Jak správně upéct odpalované těsto? Trouba musí být předehřátá na 230 °C - pečeme 10 minut poté troubu stáhneme na 180 °C. a pečeme dalších 15 minut. Po celou dobu pečení nesmíte troubu otevřít!
Bábovka z majolky
Suroviny
- 2 ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru krystal
- 1 hrnek mléka
- 200 ml majonézy
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa na mramor
Postup
Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta, nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Trochu těsta si necháme, přidáme do něj kakao, promícháme, nalijeme na světlou část. Dáme péct na 180 stupňů, přiblížně 40-50 minut. Upečené pocukrujeme.
Hovězí maso na zelenině s hořčicí Dijon
Suroviny
500 g hovězího krku
3 ks mrkve
2 ks menší kořenové petržele
1 ks menšího celeru
2 ks cibule
200 ml vody
3 lžičky hořčice Dijon
sůl, pepř
Postup
Zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Hovězí krk omyjeme a
nakrájíme na větší kousky, promícháme společně s nakrájenou zeleninou.
Vložíme do pekáčku přidáme dijonskou hořčici, sůl a pepř. Podlijeme
vodou a přikryjeme pokličkou. Dusíme v troubě na 150 °C přibližně 3
hodiny. Po upečení maso vyjmeme z kořenové zeleniny, kterou tyčovým
mixérem rozmixujeme. Takto upečené maso se zeleninou nejlépe podáváme s
bramborem, nebo bramborovým knedlíkem.
Vdolky z majolky
Suroviny
1/2 kg polohrubé mouky
2 žloutky
100 g cukru
citrónová kůra
125 g Majolky
150 ml mléka
25 g droždí
špetka soli
olej na smažení
Postup
Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme žloutky, citrónovou kůru, majolku, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme a necháme ještě asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Necháme prochladnout, potřeme marmeládou posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme šlehačkou.
Buchty z majolky
Suroviny
400 g hladké mouky
3 žloutky
50 g cukru
100 g Majolky
200 ml mléka
40 g droždí
50 g rozpuštěného másla
špetka soli
Postup
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Když kvásek vzejde přidáme zbylé
suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého
těsta oddělíme jednotlivé kousky, které naplníme povidly ( tvarohem,
mákem). Hotové buchty skládáme do vymazaného pekáčku a přitiskneme je
těsně k sobě. Plný pekáč dáme do předehřáté trouby, povrch buchet
polijeme rozpuštěným máslem a pečeme do zlatova .
Koblihy z majolky
Suroviny
500 g polohrubé mouky
300 ml mléka
20 g droždí
100 g Majolky
3 žloutky
2 lžíce cukru
50 ml rumu špetka soli
borůvková marmeláda na naplnění
olej na smažení
Postup
Z mléka, cukru s droždí uděláme kvásek. Když vzejde, přidáme žloutky, rum, mouku, majolku a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme a vykrájíme koblíhy, které plníme borůvkovou marmeládou. Smažíme do zlatova v horkém oleji. Hotové koblížky pocukrujeme.
Kuřecí paličky s pomerančovou hořčicí
Suroviny
- PREMIUM Hořčice s pomerančem
- 8 ks kuřecích paliček
- 1 pomeranč
- 300 ml vody
- rozmarýn
- sůl
Postup
Pomeranč nakrájíme na kolečka a vložíme na dno pekáčku. Kuřecí paličky osolíme a potřeme pomerančovou hořčicí. Potřené paličky vložíme do pekáčku. Výbornou chuť dodá i rozmarýn, který můžete přidat k paličkám. Podlijeme 300 ml vody .
Pečeme přibližně 60 minut na 180 °C.Cuketová směs
Suroviny
- 3 lžíce hořčice s křenem
- 200 g kuřecího masa (prso)
- 1 menší cuketu
- 1 lžíci oleje
- 100 g smetany
- sůl podle chuti
Postup
Kuřecí maso a cuketu nakrájíme na menší kostičky a osmažíme.
Přidáme hořčici s křenem a smetanu, necháme provařit.Dochutíme solí.Směs se hodí na křupavé topinky, které můžete ozdobit čerstvě nasekanou pažitkou.