Recepty 

Dresink ze steakové hořčice

Suroviny

100 ml vody

2 lžíce steakové hořčice

1 lžička medu


Postup

Vodu, hořčici a med dáme společně do menšího hrnce a zahřejeme, aby se všechny suroviny důkladně promíchaly. Připravený dresink necháme vychladnout a poté ho můžeme použít na jakýkoliv zeleninový salát. My dresink použili na čerstvou zeleninu s grilovanou mozzarellou.


Bramborový salát s medvědím česnekem

Suroviny

500 g vařených brambor ve slupce


2 ks vařených vajec

100 g ředkviček

150 g Majolky

čestvá pažitka a medvědí česnek

sůl , pepř


Postup

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vejce a ředkvičky nakrájíme na menší kousky. Přidáme čerstvě nasekaný medvědí česnek a pažitku. Všechny suroviny spojíme majolkou a promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Majolkové koláče 

Suroviny 

500 g polohrubé mouky

200 g Majolky

2 žloutky

200 ml mléka

80 g cukru krupice

40 g droždí

Drobenka

50g změklého másla

20 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

80 g hrubé mouky


 


Postup

Droždí promícháme s cukrem, přidáme vlažné mléko a necháme na teple vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme majolku, žloutky a kvásek. Těsto pečlivě propracujeme  a necháme ještě 1 hodinu kynout. Na vál podsypaný polohrubou moukou vyklepneme těsto a tvarujeme bochánky. Do kterých dnem skleničky vytlačíme důlky. Poté plníme tvarohovou nádivkou ( povidly, makovou nádivkou ) a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.

Slaný koláč s lososem 

Suroviny

500 g hladké mouky

100 g majolky

150 ml mléka

40 g droždí

1 vejce

1 lžička cukru

1 lžička soli

špenát

2 stroužky česneku

200 g lososa

3 ks žampiónu

provensálské bylinky



Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Spojíme s moukou, majolkou, vejcem a solí. Těsto důkladně promícháme a necháme v teple 30 minut kynout. Špenát ochutíme solí a jemně nastrouhaným česnekem. Lososa a žampióny nakrájíme na kousky a přidáme provensálské bylinky. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme na pekáč s pečícím papírem. Okraje těsta pečlivě vymačkáme do zvedlých okrajů. Na připravené těsto rozetřeme špenát. a přídáme kousky lososa a žampiónů. Pečeme v předehřáté troubě  na 180 °C přibližně 40 minut.




Tvarohové šátečky

Suroviny

250 g hladké mouky

250 g poluhrubé mouky

250 ml  mléka

50 ml  oleje

100 g Majolky

1 vejce

40 g droždí

1 lžíce cukru

Tvarohová náplň : 1 tvaroh, 1 vejce, 100 g moučkového cukru

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Spojíme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple 30 minut vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dílky, vyválíme a plníme tvarohovou náplní. Hotové šátečky dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C  přibližně 20 - 25 minut. Upečené šátečky pocukrujeme.

 

Krusta z hořčice Dijon 

Suroviny

1 ks vepřové panenky

1 ks vejce

2 lžičky hořčice Dijon

2 lžičky sojové omáčky

3 lžíce solamylu

pepř a sůl

olej na smažení


Popis

Vepřovou panenku očistíme, omyjeme. Suroviny na krustu vejce, hořčici, sojovou omáčku, solamyl, sůl a pepř pořádně promícháme. Do připravené krusty vložíme maso a necháme 60 minut uležet. Do pánve s rozehřátým olejem vložíme  panenku a osmažíme ze všech stran. Na plech s pečícím papírem dáme osmažené maso a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C  cca 25 minut.

Opečené brambory

Suroviny

500 g brambor

2 lžíce tatarské omáčky

2 lžičky sladké papriky

1 lžíce oleje

sůl podle chuti

Postup

Brambory i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Brambory osušíme a smícháme s tatarskou omáčkou, sladkou paprikou a olejem. Na plech s pečícím papírem vložíme připravené bramobory a dáme do předehřáté trouby na 180 °C . Pečeme přibližně 30 minut ( do zlaté barvy ) . Podle potřeby otáčíme. Opečené brambory podle chuti osolíme.

Odpalované těsto na slano

Suroviny

- 260 ml mléka

- 100 g másla

- 160 g hladké mouky 

- 2 ks vajíčka

- 100 g sýru eidam

- 50 g anglické slaniny 

- 1 menší cibulka

- 1 lžička hořčice Dijon

- 1 lžička kypřícího prášku


Postup

Z másla, mléka a mouky uvaříme hmotu, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme vajíčka. Poté přidáme na jemno nakrájenou cibulku, anglickou slaninu, nastrouhaný sýr, hořčici a kypřící prášek. Vše pečlivě promícháme. Na pečící papír pytlíkem tvoříme tvary dle libosti ( pusinky, věnečky, tyčky).

Jak správně upéct odpalované těsto? Trouba musí být předehřátá na 230 °C - pečeme 10 minut poté troubu stáhneme na 180 °C. a pečeme dalších 15 minut. Po celou dobu pečení nesmíte troubu otevřít! 

Bábovka z majolky 

Suroviny

  • 2 ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • 200 ml majonézy
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa na mramor

Postup

Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta, nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Trochu těsta si necháme, přidáme do něj kakao, promícháme, nalijeme na světlou část. Dáme péct na 180 stupňů, přiblížně 40-50 minut. Upečené pocukrujeme.

Hovězí maso na zelenině s hořčicí Dijon

Suroviny

500 g hovězího krku

3 ks mrkve

2 ks menší kořenové petržele

1 ks menšího celeru

2 ks cibule

200 ml vody

3 lžičky hořčice Dijon

sůl, pepř

Postup

Zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Hovězí krk omyjeme a nakrájíme na větší kousky, promícháme společně s nakrájenou zeleninou. Vložíme do pekáčku přidáme dijonskou hořčici, sůl a pepř. Podlijeme vodou a přikryjeme pokličkou. Dusíme v troubě na 150 °C přibližně 3 hodiny. Po upečení maso vyjmeme z kořenové zeleniny, kterou tyčovým mixérem rozmixujeme. Takto upečené maso se zeleninou nejlépe podáváme s bramborem, nebo bramborovým knedlíkem.


Vdolky z majolky

Suroviny

1/2 kg polohrubé mouky

2 žloutky

100 g cukru

citrónová kůra

125 g Majolky

150 ml mléka

25 g droždí

špetka soli

olej na smažení

Postup

Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme žloutky, citrónovou kůru, majolku, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme a necháme ještě asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Necháme prochladnout, potřeme marmeládou posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme šlehačkou.


Buchty z majolky

Suroviny

400 g hladké mouky

3 žloutky

50 g cukru

100 g Majolky

200 ml mléka

40 g droždí

50 g rozpuštěného másla

špetka soli

Postup

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Když kvásek vzejde přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta oddělíme jednotlivé kousky, které naplníme povidly ( tvarohem, mákem). Hotové buchty skládáme do vymazaného pekáčku a přitiskneme je těsně k sobě. Plný pekáč dáme do předehřáté trouby, povrch buchet polijeme rozpuštěným máslem a pečeme do zlatova .

Koblihy z majolky

Suroviny

500 g polohrubé mouky

300 ml mléka

20 g droždí

100 g Majolky

3 žloutky

2 lžíce cukru

50 ml rumu špetka soli

borůvková marmeláda na naplnění

olej na smažení

Postup

Z mléka, cukru s droždí uděláme kvásek. Když vzejde, přidáme žloutky, rum, mouku, majolku a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme a vykrájíme koblíhy, které plníme borůvkovou marmeládou. Smažíme do zlatova v horkém oleji. Hotové koblížky pocukrujeme.


Kuřecí paličky s pomerančovou hořčicí

Suroviny

  • PREMIUM Hořčice s pomerančem
  • 8 ks kuřecích paliček
  • 1 pomeranč
  • 300 ml vody
  • rozmarýn
  • sůl

Postup

Pomeranč nakrájíme na kolečka a vložíme na dno pekáčku. Kuřecí paličky osolíme a potřeme pomerančovou hořčicí. Potřené paličky vložíme do pekáčku. Výbornou chuť dodá i rozmarýn, který můžete přidat k paličkám. Podlijeme 300 ml vody .

Pečeme přibližně 60 minut na 180 °C.

Cuketová směs

Suroviny

  • 3 lžíce hořčice s křenem
  • 200 g kuřecího masa (prso)
  • 1 menší cuketu
  • 1 lžíci oleje
  • 100 g smetany
  • sůl podle chuti



Postup

Kuřecí maso a cuketu nakrájíme na menší kostičky a osmažíme.

Přidáme hořčici s křenem a smetanu, necháme provařit.Dochutíme solí.Směs se hodí na křupavé topinky, které můžete ozdobit čerstvě nasekanou pažitkou.