Recepty
Malinové Muffiny
Suroviny
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- kypřící prášek
- 300 g malin
- 3 lžíce Majolky Delikates
- 100 cukru krupice
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- 250 ml mléka
Postup
Mouku smícháme v míse s kypřícím práškem a malinami. Majolku smícháme v menší misce s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a mlékem. Nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Formičky na muffiny nebo papírové muffinové košíčky naplníme do tří čtvrtin připraveným těstem. Pečeme v troubě při 200°C asi 30 minut (dokud těsto nevyběhne a nezezlátne).
Čokoládový dortík
Suroviny
Těsto - na osm porcí:
- 3 vejce
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 4 lžíce Majolky
- 1/4 hrnku oleje
- 1-2 lžíce kakaa
Náplň: v tomto případě byla použita vyšlehaná pařížská šlehačka
Postup
Vejce smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, pak Majolku, olej a kakao a uděláme těsto, které vylijeme do formy na dort o průměru cca 15 cm, vystlané pečícím papírem. Pečeme v troubě při 180°C asi 1 hodinu.
Na vychladlý korpus natřeme krém dle chuti - vyšlehaná šlehačka s cukrem, puding s máslem nebo ochucená šlehačka - a necháme v lednici alespoň dvě hodiny zatuhnout.
Bublanina z Majolky (třešňová)
Suroviny
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 100 g Majolky
- 1 kypřící prášek
- 4 vejce
- třešně na posypání těsta (nebo jiné ovoce)
Postup
Vajíčka, cukr a Majolku vyšleháme. Přidáme mouku a kypřící prášek a smícháme v těsto, které vlijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Zasypeme třešněmi nebo jiným ovocem dle chuti. Pečeme v předehřáté troubě při 170°C cca 45 minut, dle druhu trouby.
Vychladlou bublaninu můžeme posypat moučkouvým cukrem.
Mechový dort
Suroviny
Těsto:
- 3 vejce
- 100 g cukr krystal
- 200 g hladká mouka
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 50-100 g čerstvého špenátu
- 1/2 sklenky oleje
- 1 sklenka vody
- 3 lžíce Majolky
Náplň: v tomto případě byla použita vyšlehaná šlehačka (400 g) + 1 pomazánkové máslo + 1 vanilkový cukr
Postup
Z vajec oddělíme bílky, ze kterých ušleháme sníh, a žloutky smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Špenát rozmixujeme s olejem – vzniklou zelenou směs poté nalijeme k vymíchaným žloutkům, přidáme vodu, Majolku a zamícháme. Střídavě přimícháváme sníh a mouku, do poslední dávky mouky dáme kypřící prášek do pečiva. Umíchané těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme asi 1 hodinu, až je vršek zlatavý.
Po vychladnutí z korpusu odkrojíme vrchní část, kterou na struhadle rozdrobíme, tím nám vznikne "mech", který nasypeme na vrch namazaného dortu.
Jablečný koláč
Suroviny
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupice
- 1 balíček sušeného droždí
- 0,5 hrnku mléka
- 1 celé vejce
- 2 PL Majolky
Na náplň:
- 2-3 jablka
- hrst vlašských ořechů
- 1 lžička medu
- 1 polotučný tvaroh
- 2 PL vanilkového pudinku
- 50 g moučkového cukru
Postup
Všechny suroviny na těsto smícháme a důkladně propracujeme. Připravené těsto necháme 30 minut v teple kynout. Jablka nakrájíme na tenké plátky a společně s ořechy a medem zahřejeme krátce na pánvi. Tvaroh, pudink a moučkový cukr smícháme. Vykynuté těsto vložíme do formy, poté na něj dáme připravenou tvarohovou náplň a naskládáme prohřátá jablíčka s ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.
Velikonoční beránek
Suroviny
- 1 vejce
- 100 g Majolky
- 1 vanilkový cukr
- 200 g cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 1 lžička nastouhané citronové kůry
- 1 kypřící prášek
- máslo na vymazání formy
Postup
Vejce, majolku a cukr společně vyšleháme. Poté přidáme ostatní suroviny a opět šleháme, jako poslední přidáme kypřící prášek. Hladké těsto nalijeme do máslem vymazané formy na beránka. Dáme péct při cca 170 °C na přibližně 60 minut. Kontrolujeme.
Ořechový závin
Suroviny
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 60 g cukru
- 200 ml mléka
- 100 g Majolky
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
Náplň:
- 250 g mletých ořechů
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 dl mléka
Postup
Všechny suroviny smícháme a necháme hodinu v teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku asi 1 cm a naplníme připravenou ořechovou náplní. Srolujeme jako závin, přeneseme na plech. Závin ještě potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 170 stupňů cca 45 min.
Ořechová náplň: Mleté ořechy, vanilkový cukr, cukr a mléko krátce povaříme a pečlivě promícháme.
Majolkové koláče
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g Majolky
- 2 žloutky
- 200 ml mléka
- 80 g cukru krupice
- 40 g droždí
Drobenka:
- 50g změklého másla
- 20 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 80 g hrubé mouky
Postup
Droždí promícháme s cukrem, přidáme vlažné mléko a necháme na teple vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme Majolku, žloutky a kvásek. Těsto pečlivě propracujeme a necháme ještě 1 hodinu kynout. Na vál podsypaný polohrubou moukou vyklepneme těsto a tvarujeme bochánky. Do kterých dnem skleničky vytlačíme důlky. Poté plníme tvarohovou nádivkou (povidly, makovou nádivkou) a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.
Salát Coleslaw
Suroviny
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 1/4 malého celeru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 g Majolky
- 2-3 lžíce cukru
- 1 lžička octa
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Zelí, mrkev a celer nastrouháme najemno, cibuli nakrájíme na kostičky. Přidáme smetanu, Majolku, cukr, ocet a sůl a pepř. Pořádně vše promícháme a dáme uležet na pár hodin do lednice. V případě potřeby ještě dochutíme.
Škvarková pomazánka
Suroviny
- 150 g škvarků
- 1 větší kyselá okurka
- 1 vejce natvrdo
- 1 menší červená cibule
- 2 lžíce kremžské hořčice BONECO
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Škvarky rozemeleme najemno. Okurku, vejce a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Do škvarkové směsi přidáme nakrájené suroviny a kremžskou hořčici, zamícháme a dochutíme solí a pepřem.
Párky v těstíčku
Suroviny
- 100 g hladké mouky
- 1 ks vajíčka
- 50 ml mléka
- 3 lžičky hořčice Dijon BONECO
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
- párky
Postup
Všechny ingredience na těsto smícháme a těsto pořádně propracujeme. Vychladlé párky obalujeme v těstě a smažíme na rozpáleném oleji.Dresink ze steakové hořčice
Suroviny
- 100 ml vody
- 2 lžíce Steakové hořčice BONECO
- 1 lžička medu
Postup
Vodu, hořčici a med dáme společně do menšího hrnce a zahřejeme, aby se všechny suroviny důkladně promíchaly. Připravený dresink necháme vychladnout a poté ho můžeme použít na jakýkoliv zeleninový salát.
My dresink použili na čerstvou zeleninu s grilovanou mozzarellou.
Římský salát s kuřecím masem a
steakovou hořčicí
Suroviny
- 2 hlávky římského salátu
- 150 ml olivového oleje
- 2 lžičky Steakové hořčice BONECO
- 75 g parmezánu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 kuřecí prsa
- toastový chléb
- sůl, pepř
Postup
Kuřecí prsa osolte, opepřete a dejte péct do trouby 30-45 minut při teplotě 160°C. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a krátce opečte na pánvi na troše olivového oleje. Salát omyjte, osušte a natrhejte na menší kousky. Olej smíchejte se steakovou hořčicí, citronovou šťávou, lžící nastrouhaného sýru a špetkou soli a pepře. Vzniklý dresink smíchejte s římským salátem a na tenké plátky nakrájeným kuřecím masem.
A na závěr posypejte krutony z toastového chleba a hoblinkami parmezánu.
Buřt salát
Suroviny
- 3 kvalitní špekáčky
- malá plechovka žampionů (184 g)
- 1,5 lžíce dětského kečupu BONECO
- 2 cibule
- 2 menší kyselé okurky
- 2 beraní rohy
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky cukru
- 3-4 lžičky steakové hořčice BONECO
- 3-5 lžic vody
- 1 lžíce worcesteru
- sůl, pepř
Postup
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na větší nudličky. Jednu cibuli nakrájíme na drobné kousky, druhou na půlkolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli nadrobno necháme zesklovatět. Přidáme cukr, necháme rozpustit a přimícháme kečup. Chvíli restujeme, přidáme steakovou hořčici, koření a zředíme vodou na požadovanou hustotu. Minutku necháme povařit, dochutíme a necháme zchladnout.
Okurky a beraní rohy nakrájíme na kousky a smícháme se špekáčky, syrovou cibulí a scezenými žampiony. Přidáme zchladlou omáčku, promícháme a dáme do lednice na pár hodin uležet. Podáváme s pečivem.
Buřty na pivu s kečupem
Suroviny
- 6 špekáčků
- 3 větší cibule
- 200 g dětského kečupu BONECO
- 300 ml piva
- sůl , pepř
- pro pikantnost chilli
Postup
Špekáčky a cibuli nakrájíme. Vložíme do pekáčku. Přidáme kečup a podlijeme pivem. Pokud máte radši pikantní jídlo, můžete přidat ještě kousky chilli nebo chilli koření. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 1 hodinu.
Buřty na černém pivu
Suroviny
- 1,5 kg špekáčků
- 200 g dětského kečupu BONECO
- 1 červená cibule
- 2 žluté cibule
- 1 mrkev
- 1 zelená paprika
- půlka červené papriky
- půlka žluté papriky
- 3 lžíce oleje
- 1 palice česneku
- 2 lžíce plnotučné hořčice BONECO
- 250 g slaniny
- 1 sklenice černého piva
- sůl , pepř
Postup
Papriky nakrájíme na větší kousky, cibuli na plátky, mrkev na kolečka, česnek na kousky. Špekáčky rozkrojíme podélně a slaninu na kostičky. Všechno vložíme do pekáčku. Dáme do předehřáté trouby na 200°C a necháme cca 15 minut povolit šťávy. Po 15 minutách vyndáme z trouby a přidáme olej, kečup a hořčici a promícháme. Podlijeme sklenicí černého piva a zase dáme do trouby na 2,5 hodiny. Dle potřeby občas promícháme. Po uplynuté době vyndáme z trouby, případně ještě necháme pár minut dopéct.
Podáváme s čerstvým chlebem nebo s bramborami.
Marinované buřty
Suroviny
- 500 g špekáčků
- 1 - 2 ks velké cibule
- 3 ks nakládané okurky
- 2 balení Majolky 100 g
Na marinádu:
- 3-4 lžíce dětského kečupu BONECO
- 3 lžíce plnotučné hořčice BONECO
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce octa
- 1-2 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička pepře
- sůl
Postup
Buřty, cibuli a okurky nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Uděláme marinádu, kterou zalijeme suroviny v míse. Přidáme Majolku a všechno promícháme. Necháme v chladničce přikryté 1-2 dny proležet.
Podáváme s pečivem, nejlépe s čerstvým křupavým chlebem.
Buřty v hořčici
Suroviny
- 600 g špekáčků
- 400 g cibule
- 1,5 lžíce cukru
- 6 lžic oleje
- 1 lžička soli
- 6 lžic octa
- 6 lžic plnotučné hořčice BONECO
- 14 lžic vody
- pepř
- worcester
Postup
Špekáčky nakrájíme na kolečka, cibuli na proužky. Postupně skládáme do uzavíratelné sklenice tak, že střídáme vrstvu špekáčků s vrstou cibule. Každou vrstvu se špekáčky opepříme.
Zbylé suroviny svaříme v menším hrnci, dochutíme a ještě teplé nalijeme na špekáčky s cibulí. Uzavřeme a necháme v pokojové teplotě 1-2 dny, poté dáme do chladničky. Za další 2-4 dny můžeme naložené buřty v hořčici konzumovat.
Bramborový salát s medvědím česnekem
Suroviny
- 500 g vařených brambor ve slupce
- 2 ks vařených vajec
- 100 g ředkviček
- 150 g Majolky
- čestvá pažitka a medvědí česnek
- sůl , pepř
Postup
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vejce a ředkvičky nakrájíme na menší kousky. Přidáme čerstvě nasekaný medvědí česnek a pažitku. Všechny suroviny spojíme majolkou a promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Slaný koláč s lososem
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 100 g Majolky
- 150 ml mléka
- 40 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- špenát
- 2 stroužky česneku
- 200 g lososa
- 3 ks žampiónu
- provensálské bylinky
Postup
Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Spojíme s moukou, Majolkou, vejcem a solí. Těsto důkladně promícháme a necháme v teple 30 minut kynout. Špenát ochutíme solí a jemně nastrouhaným česnekem. Lososa a žampióny nakrájíme na kousky a přidáme provensálské bylinky. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme na pekáč s pečícím papírem. Okraje těsta pečlivě vymačkáme do zvedlých okrajů. Na připravené těsto rozetřeme špenát. a přídáme kousky lososa a žampiónů. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
Tvarohové šátečky
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g poluhrubé mouky
- 250 ml mléka
- 50 ml oleje
- 100 g Majolky
- 1 vejce
- 40 g droždí
- 1 lžíce cukru
Tvarohová náplň :
- 1 tvaroh
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
Postup
Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Spojíme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple 30 minut vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dílky, vyválíme a plníme tvarohovou náplní. Hotové šátečky dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 - 25 minut. Upečené šátečky pocukrujeme.
Krusta z hořčice Dijon
Suroviny
- 1 ks vepřové panenky
- 1 ks vejce
- 2 lžičky hořčice Dijon BONECO
- 2 lžičky sojové omáčky
- 3 lžíce solamylu
- pepř a sůl
- olej na smažení
Postup
Vepřovou panenku očistíme, omyjeme. Suroviny na krustu - vejce, hořčici, sojovou omáčku, solamyl, sůl a pepř pořádně promícháme. Do připravené krusty vložíme maso a necháme 60 minut uležet. Do pánve s rozehřátým olejem vložíme panenku a osmažíme ze všech stran. Na plech s pečícím papírem dáme osmažené maso a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut.
Opečené brambory
Suroviny
- 500 g brambor
- 2 lžíce tatarské omáčky BONECO
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžíce oleje
- sůl podle chuti
Postup
Brambory i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Brambory osušíme a smícháme s tatarskou omáčkou, sladkou paprikou a olejem. Na plech s pečícím papírem vložíme připravené brambory a dáme do předehřáté trouby na 180 °C . Pečeme přibližně 30 minut (do zlaté barvy) . Podle potřeby otáčíme. Opečené brambory podle chuti osolíme.
Odpalované těsto na slano
Suroviny
- 260 ml mléka
- 100 g másla
- 160 g hladké mouky
- 2 ks vajíčka
- 100 g sýru eidam
- 50 g anglické slaniny
- 1 menší cibulka
- 1 lžička hořčice Dijon BONECO
- 1 lžička kypřícího prášku
Postup
Z másla, mléka a mouky uvaříme hmotu, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme vajíčka. Poté přidáme na jemno nakrájenou cibulku, anglickou slaninu, nastrouhaný sýr, hořčici a kypřící prášek. Vše pečlivě promícháme. Na pečící papír pytlíkem tvoříme tvary dle libosti (pusinky, věnečky, tyčky).
Jak správně upéct odpalované těsto? Trouba musí být předehřátá na 230 °C; pečeme 10 minut poté troubu stáhneme na 180 °C. a pečeme dalších 15 minut. Po celou dobu pečení nesmíte troubu otevřít!
Bábovka z majolky
Suroviny
- 2 ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru krystal
- 1 hrnek mléka
- 200 ml Majolky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa na mramor
Postup
Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta, nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Trochu těsta si necháme, přidáme do něj kakao, promícháme, nalijeme na světlou část. Dáme péct na 180 stupňů, přiblížně 40-50 minut. Upečené pocukrujeme.
Hovězí maso na zelenině s hořčicí Dijon
Suroviny
- 500 g hovězího krku
- 3 ks mrkve
- 2 ks menší kořenové petržele
- 1 ks menšího celeru
- 2 ks cibule
- 200 ml vody
- 3 lžičky hořčice Dijon BONECO
- sůl, pepř
Postup
Zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Hovězí krk omyjeme a
nakrájíme na větší kousky, promícháme společně s nakrájenou zeleninou.
Vložíme do pekáčku přidáme dijonskou hořčici, sůl a pepř. Podlijeme
vodou a přikryjeme pokličkou. Dusíme v troubě na 150 °C přibližně 3
hodiny. Po upečení maso vyjmeme z kořenové zeleniny, kterou tyčovým
mixérem rozmixujeme. Takto upečené maso se zeleninou nejlépe podáváme s
bramborem, nebo bramborovým knedlíkem.
Vdolky z majolky
Suroviny
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 100 g cukru
- citronová kůra
- 125 g Majolky
- 150 ml mléka
- 25 g droždí
- špetka soli
- olej na smažení
Postup
Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme žloutky, citronovou kůru, Majolku, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme a necháme ještě asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Necháme prochladnout, potřeme marmeládou, posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme šlehačkou.
Buchty z majolky
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 50 g cukru
- 100 g Majolky
- 200 ml mléka
- 40 g droždí
- 50 g rozpuštěného másla
- špetka soli
Postup
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Když kvásek vzejde přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta oddělíme jednotlivé kousky, které naplníme povidly (tvarohem, mákem). Hotové buchty skládáme do vymazaného pekáčku a přitiskneme je těsně k sobě. Plný pekáč dáme do předehřáté trouby, povrch buchet polijeme rozpuštěným máslem a pečeme do zlatova .
Koblihy z majolky
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 300 ml mléka
- 20 g droždí
- 100 g Majolky
- 3 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 50 ml rumu
- špetka soli
- borůvková marmeláda na naplnění
- olej na smažení
Postup
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Když vzejde, přidáme žloutky, rum, mouku, Majolku a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme a vykrájíme koblíhy, které plníme borůvkovou marmeládou. Smažíme do zlatova v horkém oleji. Hotové koblížky pocukrujeme.
Kuřecí paličky s pomerančovou hořčicí
Suroviny
- PREMIUM Hořčice s pomerančem
- 8 ks kuřecích paliček
- 1 pomeranč
- 300 ml vody
- rozmarýn
- sůl
Postup
Pomeranč nakrájíme na kolečka a vložíme na dno pekáčku. Kuřecí paličky osolíme a potřeme pomerančovou hořčicí. Potřené paličky vložíme do pekáčku. Výbornou chuť dodá i rozmarýn, který můžete přidat k paličkám. Podlijeme 300 ml vody .
Pečeme přibližně 60 minut na 180 °C.Cuketová směs
Suroviny
- 3 lžíce hořčice s křenem BONECO
- 200 g kuřecího masa (prso)
- 1 menší cuketu
- 1 lžíce oleje
- 100 g smetany
- sůl podle chuti
Postup
Kuřecí maso a cuketu nakrájíme na menší kostičky a osmažíme.
Přidáme hořčici s křenem a smetanu, necháme provařit. Dochutíme solí. Směs se hodí na křupavé topinky, které můžete ozdobit čerstvě nasekanou pažitkou.