Recepty

Malinové Muffiny

Suroviny

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • kypřící prášek
  • 300 g malin
  • 3 lžíce Majolky Delikates
  • 100 cukru krupice
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 250 ml mléka

Postup

Mouku smícháme v míse s kypřícím práškem a malinami. Majolku smícháme v menší misce s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a mlékem. Nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Formičky na muffiny nebo papírové muffinové košíčky naplníme do tří čtvrtin připraveným těstem. Pečeme v troubě při 200°C asi 30 minut (dokud těsto nevyběhne a nezezlátne).


Bublanina z Majolky (třešňová)

Suroviny

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  •  1 hrnek cukru
  • 100 g Majolky
  • 1 kypřící prášek
  • 4 vejce
  • třešně na posypání těsta (nebo jiné ovoce)

Postup

Vajíčka, cukr a Majolku vyšleháme. Přidáme mouku a kypřící prášek a smícháme v těsto, které vlijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Zasypeme třešněmi nebo jiným ovocem dle chuti. Pečeme v předehřáté troubě při 170°C cca 45 minut, dle druhu trouby.

Vychladlou bublaninu můžeme posypat moučkouvým cukrem.


Jablečný koláč

Suroviny

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  •  1 hrnek krupice
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 0,5 hrnku mléka
  • 1 celé vejce
  • 2 PL Majolky

Na náplň:  

  • 2-3 jablka
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžička medu
  • 1 polotučný tvaroh
  • 2 PL vanilkového pudinku
  • 50 g moučkového cukru

Postup

Všechny suroviny na těsto smícháme a důkladně propracujeme. Připravené těsto necháme 30 minut v teple kynout. Jablka nakrájíme na tenké plátky a společně s ořechy a medem zahřejeme krátce na pánvi. Tvaroh, pudink a moučkový cukr smícháme. Vykynuté těsto vložíme do formy, poté na něj dáme připravenou tvarohovou náplň a naskládáme prohřátá jablíčka s ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.


Velikonoční beránek

Suroviny

  • 1 vejce
  • 100 g Majolky
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička nastouhané citronové kůry
  • 1 kypřící prášek
  • máslo na vymazání formy

Postup

Vejce, majolku a cukr společně vyšleháme. Poté přidáme ostatní  suroviny a opět šleháme, jako poslední přidáme kypřící prášek. Hladké těsto nalijeme do máslem vymazané formy na beránka. Dáme péct při cca 170 °C na přibližně 60 minut. Kontrolujeme.

Ořechový závin

Suroviny

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 60 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 100 g Majolky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce

Náplň:

  • 250 g  mletých ořechů
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 dl mléka

Postup

Všechny suroviny smícháme a necháme hodinu v teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku asi 1 cm a naplníme připravenou ořechovou náplní. Srolujeme jako závin, přeneseme na plech. Závin ještě potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 170 stupňů cca 45 min.

Ořechová náplň: Mleté ořechy, vanilkový cukr, cukr a mléko krátce povaříme a pečlivě promícháme.

Majolkové koláče 

Suroviny 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g Majolky
  • 2 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 40 g droždí

Drobenka:

  • 50g změklého másla
  • 20 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g hrubé mouky

 

Postup

Droždí promícháme s cukrem, přidáme vlažné mléko a necháme na teple vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme Majolku, žloutky a kvásek. Těsto pečlivě propracujeme  a necháme ještě 1 hodinu kynout. Na vál podsypaný polohrubou moukou vyklepneme těsto a tvarujeme bochánky. Do kterých dnem skleničky vytlačíme důlky. Poté plníme tvarohovou nádivkou (povidly, makovou nádivkou) a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.

Salát Coleslaw

Suroviny

  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 1/4 malého celeru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g Majolky
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1 lžička octa
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Zelí, mrkev a celer nastrouháme najemno, cibuli nakrájíme na kostičky. Přidáme smetanu, Majolku, cukr, ocet a sůl a pepř. Pořádně vše promícháme a dáme uležet na pár hodin do lednice. V případě potřeby ještě dochutíme.

Párky v těstíčku

Suroviny

  • 100 g hladké mouky
  • 1 ks vajíčka
  • 50 ml mléka
  • 3 lžičky hořčice Dijon BONECO
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení
  • párky

Postup

Všechny ingredience na těsto smícháme a těsto pořádně propracujeme. Vychladlé párky obalujeme v těstě a smažíme na rozpáleném oleji.

Dresink ze steakové hořčice

Suroviny

  • 100 ml vody
  • 2 lžíce Steakové hořčice BONECO
  • 1 lžička medu


Postup

Vodu, hořčici a med dáme společně do menšího hrnce a zahřejeme, aby se všechny suroviny důkladně promíchaly. Připravený dresink necháme vychladnout a poté ho můžeme použít na jakýkoliv zeleninový salát. 

My dresink použili na čerstvou zeleninu s grilovanou mozzarellou.

Římský salát s kuřecím masem a 
steakovou hořčicí

Suroviny

  • 2 hlávky římského salátu
  • 150 ml olivového oleje
  • 2 lžičky Steakové hořčice BONECO
  • 75 g parmezánu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 kuřecí prsa
  • toastový chléb
  • sůl, pepř


Postup

Kuřecí prsa osolte, opepřete a dejte péct do trouby 30-45 minut při teplotě 160°C. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a krátce opečte na pánvi na troše olivového oleje. Salát omyjte, osušte a natrhejte na menší kousky. Olej smíchejte se steakovou hořčicí, citronovou šťávou, lžící nastrouhaného sýru a špetkou soli a pepře. Vzniklý dresink smíchejte s římským salátem a na tenké plátky nakrájeným kuřecím masem.

A na závěr posypejte krutony z toastového chleba a hoblinkami parmezánu.


Buřt salát

Suroviny

  • 3 kvalitní špekáčky
  • malá plechovka žampionů (184 g)
  • 1,5 lžíce dětského kečupu BONECO
  • 2 cibule
  • 2 menší kyselé okurky
  • 2 beraní rohy
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 3-4 lžičky steakové hořčice BONECO
  • 3-5 lžic vody
  • 1 lžíce worcesteru
  • sůl, pepř

Postup

Špekáčky oloupeme a nakrájíme na větší nudličky. Jednu cibuli nakrájíme na drobné kousky, druhou na půlkolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli nadrobno necháme zesklovatět. Přidáme cukr, necháme rozpustit a přimícháme kečup. Chvíli restujeme, přidáme steakovou hořčici, koření a zředíme vodou na požadovanou hustotu. Minutku necháme povařit, dochutíme a necháme zchladnout.

Okurky a beraní rohy nakrájíme na kousky a smícháme se špekáčky, syrovou cibulí a scezenými žampiony. Přidáme zchladlou omáčku, promícháme a dáme do lednice na pár hodin uležet. Podáváme s pečivem.

Buřty na pivu s kečupem

Suroviny

  • 6 špekáčků
  • 3 větší cibule
  • 200 g dětského kečupu BONECO
  • 300 ml piva
  • sůl , pepř
  • pro pikantnost chilli

Postup

Špekáčky a cibuli nakrájíme. Vložíme do pekáčku. Přidáme kečup a podlijeme pivem. Pokud máte radši pikantní jídlo, můžete přidat ještě kousky chilli nebo chilli koření. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 1 hodinu.

Buřty na černém pivu

Suroviny

  • 1,5 kg špekáčků
  • 200 g dětského kečupu BONECO
  • 1 červená cibule
  • 2 žluté cibule
  • 1 mrkev
  • 1 zelená paprika
  • půlka červené papriky
  • půlka žluté papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 palice česneku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice BONECO
  • 250 g slaniny
  • 1 sklenice černého piva
  • sůl , pepř

Postup

Papriky nakrájíme na větší kousky, cibuli na plátky, mrkev na kolečka, česnek na kousky. Špekáčky rozkrojíme podélně a slaninu na kostičky. Všechno vložíme do pekáčku. Dáme do předehřáté trouby na 200°C a necháme cca 15 minut povolit šťávy. Po 15 minutách vyndáme z trouby a přidáme olej, kečup a hořčici a promícháme. Podlijeme sklenicí černého piva a zase dáme do trouby na 2,5 hodiny. Dle potřeby občas promícháme. Po uplynuté době vyndáme z trouby, případně ještě necháme pár minut dopéct. 

Podáváme s čerstvým chlebem nebo s bramborami. 

Marinované buřty

Suroviny

  • 500 g  špekáčků
  • 1 - 2 ks velké cibule
  • 3 ks nakládané okurky
  • 2 balení Majolky 100 g

Na marinádu:

  • 3-4 lžíce dětského kečupu BONECO
  • 3 lžíce plnotučné hořčice BONECO
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1-2 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička pepře
  • sůl

Postup

Buřty, cibuli a okurky nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Uděláme marinádu, kterou zalijeme suroviny v míse. Přidáme Majolku a všechno promícháme. Necháme v chladničce přikryté 1-2 dny proležet.

Podáváme s pečivem, nejlépe s čerstvým křupavým chlebem.

Buřty v hořčici

Suroviny

  • 600 g  špekáčků
  • 400 g cibule
  • 1,5 lžíce cukru
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžička soli
  • 6 lžic octa
  • 6 lžic plnotučné hořčice BONECO
  • 14 lžic vody
  • pepř
  • worcester

Postup

Špekáčky nakrájíme na kolečka, cibuli na proužky. Postupně skládáme do uzavíratelné sklenice tak, že střídáme vrstvu špekáčků s vrstou cibule. Každou vrstvu se špekáčky opepříme.

Zbylé suroviny svaříme v menším hrnci, dochutíme a ještě teplé nalijeme na špekáčky s cibulí. Uzavřeme a necháme v pokojové teplotě 1-2 dny, poté dáme do chladničky. Za další 2-4 dny můžeme naložené buřty v hořčici konzumovat.

Bramborový salát s medvědím česnekem

Suroviny

  • 500 g vařených brambor ve slupce
  • 2 ks vařených vajec
  • 100 g ředkviček
  • 150 g Majolky
  • čestvá pažitka a medvědí česnek
  • sůl , pepř

Postup

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vejce a ředkvičky nakrájíme na menší kousky. Přidáme čerstvě nasekaný medvědí česnek a pažitku. Všechny suroviny spojíme majolkou a promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Slaný koláč s lososem 

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g Majolky
  • 150 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • špenát
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g lososa
  • 3 ks žampiónu
  • provensálské bylinky

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Spojíme s moukou, Majolkou, vejcem a solí. Těsto důkladně promícháme a necháme v teple 30 minut kynout. Špenát ochutíme solí a jemně nastrouhaným česnekem. Lososa a žampióny nakrájíme na kousky a přidáme provensálské bylinky. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme na pekáč s pečícím papírem. Okraje těsta pečlivě vymačkáme do zvedlých okrajů. Na připravené těsto rozetřeme špenát. a přídáme kousky lososa a žampiónů. Pečeme v předehřáté troubě  na 180 °C přibližně 40 minut.




Tvarohové šátečky

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g poluhrubé mouky
  • 250 ml  mléka
  • 50 ml  oleje
  • 100 g Majolky
  • 1 vejce
  • 40 g droždí
  • 1 lžíce cukru

Tvarohová náplň : 

  • 1 tvaroh
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Spojíme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple 30 minut vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dílky, vyválíme a plníme tvarohovou náplní. Hotové šátečky dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C  přibližně 20 - 25 minut. Upečené šátečky pocukrujeme.

 

Krusta z hořčice Dijon 

Suroviny

  • 1 ks vepřové panenky
  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky hořčice Dijon BONECO
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 3 lžíce solamylu
  • pepř a sůl
  • olej na smažení

Postup

Vepřovou panenku očistíme, omyjeme. Suroviny na krustu - vejce, hořčici, sojovou omáčku, solamyl, sůl a pepř pořádně promícháme. Do připravené krusty vložíme maso a necháme 60 minut uležet. Do pánve s rozehřátým olejem vložíme  panenku a osmažíme ze všech stran. Na plech s pečícím papírem dáme osmažené maso a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C  cca 25 minut.

Opečené brambory

Suroviny

  • 500 g brambor
  • 2 lžíce tatarské omáčky BONECO
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce oleje
  • sůl podle chuti

Postup

Brambory i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Brambory osušíme a smícháme s tatarskou omáčkou, sladkou paprikou a olejem. Na plech s pečícím papírem vložíme připravené brambory a dáme do předehřáté trouby na 180 °C . Pečeme přibližně 30 minut (do zlaté barvy) . Podle potřeby otáčíme. Opečené brambory podle chuti osolíme.

Odpalované těsto na slano

Suroviny

  • 260 ml mléka
  • 100 g másla
  • 160 g hladké mouky 
  • 2 ks vajíčka
  • 100 g sýru eidam
  • 50 g anglické slaniny 
  • 1 menší cibulka
  • 1 lžička hořčice Dijon BONECO
  • 1 lžička kypřícího prášku


Postup

Z másla, mléka a mouky uvaříme hmotu, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme vajíčka. Poté přidáme na jemno nakrájenou cibulku, anglickou slaninu, nastrouhaný sýr, hořčici a kypřící prášek. Vše pečlivě promícháme. Na pečící papír pytlíkem tvoříme tvary dle libosti (pusinky, věnečky, tyčky).

Jak správně upéct odpalované těsto? Trouba musí být předehřátá na 230 °C; pečeme 10 minut poté troubu stáhneme na 180 °C. a pečeme dalších 15 minut. Po celou dobu pečení nesmíte troubu otevřít! 

Bábovka z majolky 

Suroviny

  • 2 ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • 200 ml Majolky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa na mramor

Postup

Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta, nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Trochu těsta si necháme, přidáme do něj kakao, promícháme, nalijeme na světlou část. Dáme péct na 180 stupňů, přiblížně 40-50 minut. Upečené pocukrujeme.

Hovězí maso na zelenině s hořčicí Dijon

Suroviny

  • 500 g hovězího krku
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks menší kořenové petržele
  • 1 ks menšího celeru
  • 2 ks cibule
  • 200 ml vody
  • 3 lžičky hořčice Dijon BONECO
  • sůl, pepř

Postup

Zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Hovězí krk omyjeme a nakrájíme na větší kousky, promícháme společně s nakrájenou zeleninou. Vložíme do pekáčku přidáme dijonskou hořčici, sůl a pepř. Podlijeme vodou a přikryjeme pokličkou. Dusíme v troubě na 150 °C přibližně 3 hodiny. Po upečení maso vyjmeme z kořenové zeleniny, kterou tyčovým mixérem rozmixujeme. Takto upečené maso se zeleninou nejlépe podáváme s bramborem, nebo bramborovým knedlíkem.


Vdolky z majolky

Suroviny

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • citronová kůra
  • 125 g Majolky
  • 150 ml mléka
  • 25 g droždí
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup

Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme žloutky, citronovou kůru, Majolku, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme a necháme ještě asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Necháme prochladnout, potřeme marmeládou,  posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme šlehačkou.


Buchty z majolky

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 50 g cukru
  • 100 g Majolky
  • 200 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 50 g rozpuštěného másla
  • špetka soli

Postup

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Když kvásek vzejde přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta oddělíme jednotlivé kousky, které naplníme povidly (tvarohem, mákem). Hotové buchty skládáme do vymazaného pekáčku a přitiskneme je těsně k sobě. Plný pekáč dáme do předehřáté trouby, povrch buchet polijeme rozpuštěným máslem a pečeme do zlatova .


Koblihy z majolky

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 100 g Majolky
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 50 ml rumu
  •  špetka soli
  • borůvková marmeláda na naplnění
  • olej na smažení

Postup

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Když vzejde, přidáme žloutky, rum, mouku, Majolku a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme a vykrájíme koblíhy, které plníme borůvkovou marmeládou. Smažíme do zlatova v horkém oleji. Hotové koblížky pocukrujeme.


Kuřecí paličky s pomerančovou hořčicí

Suroviny

  • PREMIUM Hořčice s pomerančem
  • 8 ks kuřecích paliček
  • 1 pomeranč
  • 300 ml vody
  • rozmarýn
  • sůl

Postup

Pomeranč nakrájíme na kolečka a vložíme na dno pekáčku. Kuřecí paličky osolíme a potřeme pomerančovou hořčicí. Potřené paličky vložíme do pekáčku. Výbornou chuť dodá i rozmarýn, který můžete přidat k paličkám. Podlijeme 300 ml vody .

Pečeme přibližně 60 minut na 180 °C.

Cuketová směs

Suroviny

  • 3 lžíce hořčice s křenem BONECO
  • 200 g kuřecího masa (prso)
  • 1 menší cuketu
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g smetany
  • sůl podle chuti



Postup

Kuřecí maso a cuketu nakrájíme na menší kostičky a osmažíme.

Přidáme hořčici s křenem a smetanu, necháme provařit. Dochutíme solí. Směs se hodí na křupavé topinky, které můžete ozdobit čerstvě nasekanou pažitkou.