Recepty
Bábovka z majolky
Suroviny
- 2 ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru krystal
- 1 hrnek mléka
- 200 ml majonézy
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa na mramor
Postup
Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta, nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Trochu těsta si necháme, přidáme do něj kakao, promícháme, nalijeme na světlou část. Dáme péct na 180 stupňů, přiblížně 40-50 minut. Upečené pocukrujeme.
Hovězí maso na zelenině s hořčicí Dijon
Suroviny
500 g hovězího krku
3 ks mrkve
2 ks menší kořenové petržele
1 ks menšího celeru
2 ks cibule
200 ml vody
3 lžičky hořčice Dijon
sůl, pepř
Postup
Zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Hovězí krk omyjeme a
nakrájíme na větší kousky, promícháme společně s nakrájenou zeleninou.
Vložíme do pekáčku přidáme dijonskou hořčici, sůl a pepř. Podlijeme
vodou a přikryjeme pokličkou. Dusíme v troubě na 150 °C přibližně 3
hodiny. Po upečení maso vyjmeme z kořenové zeleniny, kterou tyčovým
mixérem rozmixujeme. Takto upečené maso se zeleninou nejlépe podáváme s
bramborem, nebo bramborovým knedlíkem.
Vdolky z majolky
Suroviny
1/2 kg polohrubé mouky
2 žloutky
100 g cukru
citrónová kůra
125 g Majolky
150 ml mléka
25 g droždí
špetka soli
olej na smažení
Postup
Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme žloutky, citrónovou kůru, majolku, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme a necháme ještě asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Necháme prochladnout, potřeme marmeládou posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme šlehačkou.
Buchty z majolky
Suroviny
400 g hladké mouky
3 žloutky
50 g cukru
100 g Majolky
200 ml mléka
40 g droždí
50 g rozpuštěného másla
špetka soli
Postup
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Když kvásek vzejde přidáme zbylé
suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého
těsta oddělíme jednotlivé kousky, které naplníme povidly ( tvarohem,
mákem). Hotové buchty skládáme do vymazaného pekáčku a přitiskneme je
těsně k sobě. Plný pekáč dáme do předehřáté trouby, povrch buchet
polijeme rozpuštěným máslem a pečeme do zlatova .
Koblihy z majolky
Suroviny
500 g polohrubé mouky
300 ml mléka
20 g droždí
100 g Majolky
3 žloutky
2 lžíce cukru
50 ml rumu špetka soli
borůvková marmeláda na naplnění
olej na smažení
Postup
Z mléka, cukru s droždí uděláme kvásek. Když vzejde, přidáme žloutky, rum, mouku, majolku a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozválíme a vykrájíme koblíhy, které plníme borůvkovou marmeládou. Smažíme do zlatova v horkém oleji. Hotové koblížky pocukrujeme.
Kuřecí paličky s pomerančovou hořčicí
Suroviny
- PREMIUM Hořčice s pomerančem
- 8 ks kuřecích paliček
- 1 pomeranč
- 300 ml vody
- rozmarýn
- sůl
Postup
Pomeranč nakrájíme na kolečka a vložíme na dno pekáčku. Kuřecí paličky osolíme a potřeme pomerančovou hořčicí. Potřené paličky vložíme do pekáčku. Výbornou chuť dodá i rozmarýn, který můžete přidat k paličkám. Podlijeme 300 ml vody .
Pečeme přibližně 60 minut na 180 °C.Cuketová směs
Suroviny
- 3 lžíce hořčice s křenem
- 200 g kuřecího masa (prso)
- 1 menší cuketu
- 1 lžíci oleje
- 100 g smetany
- sůl podle chuti
Postup
Kuřecí maso a cuketu nakrájíme na menší kostičky a osmažíme.
Přidáme hořčici s křenem a smetanu, necháme provařit.Dochutíme solí.Směs se hodí na křupavé topinky, které můžete ozdobit čerstvě nasekanou pažitkou.